OVER JB CARDETAIL

U bent hier » Home » Over Ons

JB Cardetail Antwerpen

Reinigt en Polijst vakkundig en grondig uw auto en boot

Wilt u dat uw wagen er opnieuw als nieuw uitziet? Om er opnieuw voluit van te genieten, of om hem te verkopen? In beide gevallen bent u bij JB Cardetail in Antwerpen aan het juiste adres.
Wij beschikken over alle technieken, kennis en ervaring om uw wagen zowel van binnen als van buiten opnieuw te doen schitteren. Ook het motorcompartiment en de kofferruimte komen daarbij uitgebreid aan bod.

justyna2

JUSTYNA BRYS
“Cardetailing is mijn grote passie. Ik ben er dag en nacht mee bezig”

“Detailing is een passie, die met de dag nog groter wordt”, beaamt Justyna Brys, zaakvoerster van JB Cardetail in Antwerpen Noord. Deze pittige Antwerpse van Poolse origine is een ware spraakwaterval, zeker als het over cardetailing gaat. Terwijl andere vrouwen graag gaan shoppen en erop uit trekken, vermaakt Justyna zich achter haar gesloten garagepoorten met het grondig reinigen en polijsten van auto’s en boten.

Het begon allemaal zo’n 22 jaar geleden in 1995 toen Justyna aan de slag ging in de carwash van haar man. Op dat moment de modernste car wash van Europa, die uitgroeide tot de car wash van ’t Stad, want ja hij was gevestigd in Antwerpen. Kwaliteit en service stonden hier steeds hoog in het vaandel. Justyna verbleef toen twee jaar in ons land. Ze had haar vaderland Polen immers in 1993 geruild voor België en leerde in een mum van tijd ook vlekkeloos Nederlands.

Je bent er eigenlijk ingerold, in het detailen van auto’s en boten?

Justyna: “Toen we de car wash uitbaatten had ik de microbe al te pakken en sindsdien heeft ze me niet meer losgelaten. Ik ben er geleidelijk aan ingerold en ging aanvankelijk voornamelijk ’s nachts achter gesloten deuren aan de slag om auto’s en boten grondig te reinigen en op te blinken. De klanten kwamen als vanzelf.”

Toen jullie de car wash verkochten, werd cardetailing je fulltime bezigheid, zo’n acht jaar geleden?

Justyna: “Inderdaad, dan verkochten we de car wash en ben ik van start gegaan met JB, mijn eigen bedrijf. Aanvankelijk begon ik met het reinigen van jachten en boten, later kwamen als logisch gevolg de (luxe)auto’s erbij. Het bleek een succes. Het gebeurde allemaal in stilte. Tot ik voor twee jaar er ook mee naar buiten trad. Via o.a. de sociale media verwierf ik inmiddels wereldwijd bekendheid, want het is een kleine wereld die in deze business actief is. En dan nog – zoals al gezegd – hoofdzakelijk een pure mannenwereld. Maar, de waardering voor mijn werk kwam er snel en nu loopt de zaak heel erg goed. Ik heb het echter van niet ver geërfd, mijn vader was immers automecanicien en hij bracht me van jongs af heel wat vakkennis bij. Al koesterde ik als jong meisje aanvankelijk andere ambities, ik wou namelijk model of kok worden.”

Maar zagen die mannen dat wel zitten, concurrentie van een vrouw die auto’s en boten reinigt?

Justyna: “Wel, laat ik het eufemistisch zeggen: het was inderdaad niet gebruikelijk dat ik dergelijk – toch zwaar – werk deed. Werk dat ze in hun ogen inderdaad als ‘mannenwerk’ bestempelden. Menig klant fronste inderdaad de ogen, al dachten die vaak dat ik dat niet opgemerkt had (lacht). Of ze mompelden: ‘Wat kent die nu van auto’s?’. Maar, zoals gezegd, was ik sinds 1995 actief in de car wash en ik hield me daar vooral bezig met het polieren en het reinigen van de interieurs van de auto’s. In die periode verwierf ik trouwens snel de nodige ervaring, die me later bij mijn job broodnodig van pas zou komen.”

Wat is nu zo leuk aan al die smurrie van boten en auto’s reinigen en eraan werken?

Justyna: “Voor mij is een auto iets met een ziel. Bij een auto en een oldtimer – waar ik uiteraard ook erg van hou – stel ik me allerlei vragen. Wat heeft die meegemaakt? Waar is hij geweest? Wat is erin gebeurd? Kortom ik ben er mee bezig op mijn eigen manier. En als de reactie van de klant positief is nadat ik zijn wagen of boot onder handen heb genomen, geeft me dat natuurlijk veel voldoening. Soms tot tranen toe. Echte autoliefhebbers gaan hier vaak ook met tranen buiten, als ze zien hoe hun voertuig na de behandeling een metamorfose heeft ondergaan.”

Toch word je er niet echt rijk van?

Justyna: “Neen, maar daar doe ik het ook niet voor. Ik wil vooral in mijn vak aan de top staan, mijn passie beleven. En uiteraard ook andere mensen met wat ik doe blij maken. En ik denk dat ik daarin momenteel al best in geslaagd ben. Al moet ik daar ook keihard voor werken. Bij mij is uw auto in goede handen en wordt die professioneel en met top producten behandeld, zo luidt mijn adagio. Naast mijn kennis en ervaring maak ik daarbij gebruik van de meest moderne machines. En uiteraard probeer ik er ook een vrouwelijke touch aan te geven. Ik durf daarbij gerust te stellen dat ik even handig ben met mascara als met een schroevendraaier. En in zekere zin probeer ik die twee werelden ook samen te brengen (lacht).”

Hoe ga je eigenlijk te werk? Is het detailen van een wagen of boot dan zo’n groot karwei?

Justyna: “Buitenstaanders zullen het misschien niet echt vermoeden maar ja, het is inderdaad een zeer tijdsintensieve bezigheid. Wassen, coaten, een beschermlaag aanbrengen en het interieur grondig reinigen vraagt veel tijd, zeker voor boten van soms 17 m lengte. Anderzijds, eens het karwei geklaard is, krijg ik een kick. Ik kan er ook echt van genieten als mijn garage vol staat met wagens en boten. Dat geeft me een zalig gevoel. En, neen ik sla dan niet in paniek als ik veel werk te doen heb (lacht). Het is inderdaad een echte verslaving.”

Hoeveel tijd vergt het om een wagen en een boot helemaal te ‘cleanen’?

Justyna: “Wel voor een doorsnee wagen moet je 4 tot 5 dagen rekenen, maar dan goed gevulde dagen, van zeg maar tot 16 uur werken per dag. En om een boot op te frissen reken maar op twee weken, zo’n 100 uur werken. Klanten komen in doorsnee éénmaal per jaar langs om hun wagen of boot op punt te stellen.”

Het zijn dan wel eigenaars van luxevoertuigen die bij jou langs komen?

Justyna: “Daar zou je best van schrikken. Het zijn niet allemaal auto’s van 50.000 euro of meer die ik onder handen neem. Iedereen is welkom. En ik heb bij de autoliefhebbers niet alleen eigenaars van Mercedessen, Porsches of BMW’s, al maken ze wel zo’n 90% van mijn (auto)cliënteel uit. Maar ook klanten met een klein Fiatje of zeg maar een Dacia zijn bij mij even welkom. Het maakt mij echt niet uit en ik zal met evenveel passie hun wagen reinigen als bv. een Porsche.”

Je volgt bovendien nog vaker seminaries om je nog bij te scholen en bezoekt de grootste vakbeurzen ter wereld.

Justyna: “Inderdaad. Elke dag leer ik nog bij. En op die seminaries leer ik nog nieuwe technieken. Ze bieden bovendien de gelegenheid collega’s te ontmoeten, want het blijft een klein wereldje, mijn vakgebied. Uiteenlopende thema’s worden besproken zodat het volledige concept van autodetailing aan bod komt. Dat gaat van een (nieuwe) kledinglijn voor detailleerders, tot het origineel aankleden van de auto, het pimpen van machines en het personaliseren ervan. En wat die vakbeurzen betreft, onlangs was ik nog aanwezig op de Sema Show in Las Vegas, in het Convention Center. Zeg maar de grootste automotive beurs ter wereld. Ze duurt vier dagen en ik loop er rond van ’s morgens tot ’s avonds. Leuk om collega’s te ontmoeten, maar even boeiend om er kennis te maken met de nieuwste producten en machines. Zo kan ik mijn vakkennis bijschaven en op de hoogte blijven van de actualiteit.”

Scroll to Top